Hva skjer med TV-aksjonsmidlene nå?

Hva skjer med TV-aksjonsmidlene nå?

Over 228 millioner kroner er samlet inn til WWFs arbeid mot plast i havet. Men hvordan skal egentlig WWF bruke de innsamlede midlene?

Takket være titusener av digitale bøssebærere, generøse givere, rekordstore bidrag fra næringslivet og alle frivillige som har stått på kommer vi nå til å spare verdenshavene for syv tusen tonn plastsøppel hvert år! 

WWF skal bruke pengene der forskningen viser at vi får mest effekt av dem. Det vil si at TV-aksjonsmidlene er øremerket tiltak i Indonesia, Vietnam, Filippinene og Thailand. De er opphavet til én fjerdedel av søppelet i havet.

Full jubel da WWF gikk fra TV-aksjonssendingen med over 215 millioner kroner til deres arbeid mot plast i havet. Nå er innsamlingen oppe i 228 millioner kroner.

Avfallsystemer for mer enn 900 000 mennesker 
Avfallshåndteringen du selv er vant med – store biler som regelmessig kommer hjem til deg for å hente innholdet i søppelkassa, for så å resirkulere og deponere det trygt – er fraværende i mange områder i disse landene.

Mange har ikke annet valg enn å kvitte seg med søppelet på gata, slik at det til slutt havner i elver og vannveier som fører det til havet, eller brenne det i bakgården, med en lokal, men fryktelig luftforurensing som resultat.

Derfor skal det etablere og forbedre eksisterende avfallssystemer for mer enn 900 000 mennesker i Sørøst-Asia.  

– V
i skal sørge for at TV-aksjonsmidlene bidrar til varig endring. Vi skal få på plass lokale initiativ for resirkulering, bygge opp undervisningsprogrammer, finne alternativer til plast og få lokale myndigheter til å forplikte seg, sier Eirik Lindebjerg, leder for global politikk mot plast i havet i WWF.

– Sammen med kolleger i Indonesia, Thailand, Filippinene og Vietnam skal vi først kartlegge hvordan vi kan få mest mulig ut av pengene som er samlet inn. Vi skal jobbe sammen med lokale organisasjoner, initiativer og befolkning slik at vi kan få til en bærekraftig og varig endring, sier Lindebjerg.

 

Takket være TV-aksjonen skal WWF blant annet:

  • Etablere skikkelig avfallshåndtering i vietnamesiske og indonesiske områder med flere hundre tusen innbyggere, og i nesten en tredjedel av den filippinske hovedstaden Manila – en av verdens største og tettest befolkede byer.
  • En halv million filippinere skal få tilgang til lokale gjenvinningsanlegg, og 1500 skal få opplæring i å utnytte ressursene som ligger i sortert avfall.
  • På den indonesiske øya Java skal de finne løsninger for innhenting, sortering og resirkulering som vil stoppe plastforsøplingen langs 35 kilometer av den viktige elva Ciliwung.
  • WWF skal hjelpe lokale bedrifter med å bytte ut engangsplast med mer miljøvennlige alternativer, og få alt fra hoteller og supermarkeder til fiskebåter og oppdrettsanlegg til å redusere forbruket.
  • WWF skal til skoler for å lære hundretusener av elever om hvordan du kaster ting på en forsvarlig måte, og hvilke konsekvenser plast på avveie har for helse og miljø. I Manila skal vi også trene opp 200 utvalgte skoleelever til å kartlegge avfallsdata og utvikle løsninger i sine nabolag.


Lurer du på hvilke tiltak WWF skal innføre i hvert enkelt land? Les mer om dette her 

Tusen takk for at du har bidratt til årets TV-aksjon og mindre søppel i havet!