Gjør søppel om til gull

Thailand

De siste årene har stort sett all tiden til «Mr. Dum» gått til å gjøre den store overfloden av plastavfall, og annet søppel i området, om til en ressurs for befolkningen.

Det er 16 år siden Dum, som egentlig heter Laphon Pheukdej, ble valgt til leder for lokalsamfunnet Wat Po Tha Wad sør i Thailand. Området på rundt én kvadratkilometer huser nesten 4000 mennesker og syv små butikker og utsalgssteder.

Han samler inn avfall fra butikker, kafeer og husholdninger i området, enten for en liten sum penger, eller helt gratis. Alt avfallet tas med til et lager og sorteres ved hjelp av andre.

Det som kan, selges videre til et av byens mange resirkuleringsanlegg.

Dette er ingen liten jobb. På en gjennomsnittlig måned selger Dum omtrent 900 kilo plastflasker og plastposer, i tillegg til over 3500 kilo med annen søppel, som glassflasker, hermetikkbokser og papp.

Profitten fra salget går til en felles sparebøsse for hele lokalsamfunnet. Ved hjelp av inntekten har Dum blant annet bygget et nytt elektrisk krematorium, slik at de fattige innbyggerne kan gjennomføre tradisjonelle buddhistiske begravelser.

Dum bruker også penger fra lokalkassen til å arrangere årlige turer til øyer rundt Surat Thani, der plastforsøplingen er svært synlig. Turene går også til steder der en har fått til gode løsninger på avfallshåndteringen.

– Da lærer innbyggerne om hvordan plastforsøpling påvirker livet i havet, og at det de gjør hjemme får konsekvenser andre steder, sier Dum.

En av dem som alltid gir avfallet sitt til Dum, er Ms. Udomporn Pichitmano. Hun har drevet nabolagets lokale kaffesjappe i mer enn 50 år og er fra seg av begeistring for forandringen i lokalsamfunnet.

– Det er så mye renere i gatene nå. Uten Mr. Dums system fylles nabolaget av løshunder. Det blir ekkelt og lukter vondt, også inne i kafeen. Det han har satt i gang har stor betydning oss alle, forteller hun.

Ved hjelp av pengene fra TV-aksjonen skal WWF bygge videre på initiativet Mr. Dum har satt i gang. Til sammen skal vi gi 310 000 innbyggere i Thailand et bedre søppelhåndteringstilbud gjennom ordninger som styrker lokalsamfunnene.

For søppel kan også være gull.

Tekst og foto: Julie Wentzel Frøland