Indonesias ambassadør i Norge: – Vi er avhengige av internasjonalt samarbeid

Indonesias ambassadør i Norge: – Vi er avhengige av internasjonalt samarbeid

– Hvis vi ikke gjør hjemmeleksene våre grundig nok er jeg redd vi står overfor en virkelig katastrofe, sier Indonesias ambassadør i Norge, Todung Mulya Lubis.

Han er dypt rørt over Norge og TV-aksjonens engasjement i forbindelse med plastforsøplingen i Sørøst-Asia.

– For å få bukt med plastproblemet er vi helt avhengige av internasjonalt samarbeid. Indonesia trenger å lære mer om den teknologien som allerede finnes der ute, blant annet i Norge, sier ambassadøren.

Lubis peker samtidig på de lange og sterke diplomatiske båndene mellom de to nasjonene. Norge var en av de aller første til å anerkjenne Indonesias uavhengighet i 1950. I dag har Indonesia og Norge inngått partnerskap der det jobbes for klima- og energisaker, demokrati og menneskerettigheter.

Vil redusere forsøplingen med 70 prosent

Øynasjonen Indonesia teller mer enn 17000 øyer, og med sine mer enn 273 millioner innbyggere, er den fjerde mest folkerike nasjonen i verden. Landet har satt seg som mål å redusere plastforsøplingen i havet med 70 prosent innen 2025. De har innført avgifter på plastposer, plastflasker og flere andre plastprodukter for å redusere mengden plastavfall, men det er fremdeles en lang vei å gå.

– Vi er i en prosess hvor vi nå er i ferd med å få innbyggere til å våkne opp. Til tross for at vi reagerte sent, er plastforsøplingen og utfordringene den skaper, absolutt på agendaen. Både på regjeringsnivå og generelt i samfunnet. Men dette er uansett en utfordring som må løses internasjonalt. Vi må gjøre denne jobben sammen. Vi kan ikke leve på fossilt brensel så mye lenger, og vi må alle forplikte oss til en grønn fremtid, sier Mulya Lubis.

Bidrar til kunnskapsformidling

TV-aksjonens samarbeidspartnere, ROAF, bidrar til kunnskapsformidling av avfallshåndtering og har knyttet tette bånd til Indonesia. De har blant annet et av Europas første helautomatiske sorteringsanlegg som sorterer plast fra restavfall. I fjor fikk de besøk av en større delegasjon fra Indonesia som ville lære mer om avfallshåndtering og plastsortering.

– ROAF støtter årets TV-aksjon fordi den setter fokus på noe som opptar oss hver dag. Vi må hindre at plast havner i verdens hav og elver. Samtidig må vi sørge for at den ikke blir kastet, men at den blir gjenvunnet og gjort om til nye produkter, forteller Synnøve Bjørke, direktør i ROAF og medlem av TV-aksjonens fylkesaksjonskomité i Viken. 

Mer enn 200.000 tonn om dagen

I tillegg til målet om en reduksjon av plastforsøpling i havet, har Indonesias myndigheter satt seg som mål å fjerne all plastforurensing innen 2040. Indonesia produserer til sammen mer enn 200.000 tonn avfall hver eneste dag. Mange deponier - blant annet i hovedstaden Jakarta, er i ferd med å bli overfylt. Ifølge ambassadøren er Indonesia i dag på jakt etter globale partnere som kan bidra med både teknologi, løsninger og perspektiver.

– Fremtiden tilhører de unge og vi må etterlate oss en bedre verden, avslutter den Indonesiske ambassadøren.